GALERIE FOTO: Cum se curăță apele Dâmboviței. Cu cât scade poluarea după ce apa trece prin două tipuri de epurare

Publicat: 23/03/2013, 08:11
Actualizat: 25/10/2014, 07:09

Epurare mecanică, epurare biologică, grătare rare, pompare, grătare dese, desnisipatoare – toți acești termeni fac parte din procesul prin care apele uzate de bucureșteni sunt curățate în Stația de Epurare de la Glina, la 12 kilometri sud de București.

De cum intri pe platforma de la Glina te întâmpină un miros persistent de canal. Chiar dacă toate utilajele sunt noi, mirosul de la apa murdară pătrunde peste tot. Pentru a arăta așa cum sunt în prezent, apele Dâmboviței trec prin două faze de epurare: cea mecanică și cea biologică.

FOTO: GÂNDUL/ Apa uzată din București întră prima dată la grătarele rare

Experții de la Apa Nova, compania care a câștigat în urmă cu un an și jumătate contractul pentru epurarea apelor de la Primăria Capitalei, spun că apa ce intră la Glina are nevoie de un timp total de tranzit de 8-10 ore pentru a fi purificată.

Circuitul apei începe cu epurarea mecanică, în zona grătarelor rare, care au ochiuri de 50 milimetri și prin care se îndepărtează materiile din apă mai mari de 50 de milimetri. De aici, se strâng zilnic două containere de mizerie.

„Uneori în zona grătarelor rare ajung obiecte mari pe care bucureștenii le aruncă în apă – de la electrocasnice până la animale de mici dimensiuni, materiale textile sau lemne”, explică Dan Șerbănoiu, director de comunicare la Apa Nova.

Apa uzată a Bucureștiului ajunge la Stația de Epurare de la Glina cu un volum mediu de 11,5 mc/s. Însă, nu tot acest volum este curățat de impurități.

FOTO: GÂNDUL/ Experții de la Glina spun că bucureștenii aruncă de multe ori obiecte mari în apă

„În stație se pot prelua în mod uzual în jur de 8-10 mc/s. Din aceștia 5 metri cubi se pot epura doar mecanic, iar ceilalți 5 mc se pot epura și biologic. Adică o parte din apă este curățată numai mecanic fără niciun fel de intervenție, iar cealaltă se tratează și chimic”, arată Radu State, director la departamentul de canalizare de la Apa Nova.

După ce toate obiectele de mari dimensiuni sunt oprite la grătarele rare, apa ajunge în zona pompelor, unde volumul este pompat în adâncime la o diferență de nivel de 10 metri. Urmează faza grătarelor dese, ceea ce înseamnă că unghiurile dintre grătare sunt de șase milimetri și astfel tot ce nu a putut fi oprit în zona grătarelor rare va fi îndepăratat aici.

După ce trece de zona grătarelor, apa ajunge la desnisipatoare, unde se elimină particulele de dimensiunea nisipului și unde stă în medie șapte minute. Apoi se trece în ultima fază a epurării mecanice, cea a decantoarelor primare unde nămolul din apă se sedimentează și este folosit pentru producerea de biogaz.

„Nămolul de la Stația de la Glina este folosit la producerea biogazului care asigură 50% din necesarul de energie electrică”, spune Radu State. După epurarea mecanică, jumătate din apa astfel curățată se întoarce în Dâmbovița. Specialiștii spun că poluanții principali scad cu 40%.

Cealaltă jumătate din cantitatea de apă intră la epurarea biologică. Ceea ce înseamnă că apa intră în șase bazine, dintre care două de recirculare a nămolului și patru pentru aerare. Mai există un al șaptelea bazin de precipitare biologică a fosforului.

FOTO GÂNDUL/ În zona grătarelor dese sunt oprite obiectele ce au cel mult 6 milimetri

„Scopul epurării biologice este ca prin hrana bacteriilor cu materiile poluante din apă să se descompnună compușii periculoși într-unii nepericuloși, iar astfel rezultă biomasa”, arată Dan Șerbănoiu. Apa trece apoi în decantoarele secundare, unde se depune nămolul secundar.

„Față de cum intră în stație, apa care se reîntoarce în Dâmbovița este cu 60-70% mai puțin poluantă”, precizează directorul Radu State.

Tot acest proces prin care apa din Dâmbovița este curățată face parte din prima fază a de finanțare a stației de epurare Ape Uzate de la Glina, ce provine din fonduri nerambursabile ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) acordate de către Comisia Europeană, împrumuturi obținute de la Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare de către Primăria Municipiului București și garantate de Guvernul României.

Proiectul ISPA pentru reabilitarea stației de epurare a Municipiului București prevede epurarea completă a aproximativ 38% din debitul estimat a fi colectat în rețeaua de canalizare orășenească pe timp uscat și epurarea parțială a debitului suplimentar, în caz de precipitații. Etapa I a proiectului a avut o valoare totală de 108.300.000 euro.

A doua faza proiectului cuprinde investiții conexe în zona colectorului de apă, dezvoltarea epurării biologice și construirea unui incinerator pentru tratarea namolului rezultat in urma procesului tehnologic.

Până 2015 este prevăzut ca tot volumul de apă uzată care ajunge la Glina să fie curățat înainte de a ajunge în Dâmbovița.

Construcția stațiiei de la Glina a început la mijlocul anilor 80 de către Nicolae Ceaușescu, însă a fost oprită la Revoluție. Lucrările au fost reluate abia în 2007, cu bani de la Uniunea Europeană.

În 11 iulie 2011 Apa Nova a preluat proiectul pentru o investiție de 23 milioane lei până la sfârșitul anului 2012.

Până să pornească stația de la Glina, Bucureștiul avea un sistem de canalizare care aduna apele uzate menajere, pe cele industriale, precum și apa de ploaie, ape care apoi ajungeau direct în Dâmbovița.

FOTO GÂNDUL/ După ce a fost epurată mecanic jumătate din apa de la Glina se întoarce în Dâmbovița

FOTO GÂNDUL: Stația de Epurare Ape Uzate Glina

FOTO GÂNDUL: Stația de Epurare Ape Uzate Glina

FOTO GÂNDUL: Stația de Epurare Ape Uzate Glina

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...